מהי תופעת האפזיה?

אפאזיה, היא תופעה שנגרמת מפגיעה נוירולוגית, ויכולה לגרום לפגיעה ביכולת השימוש בשפה, הן בהבנה והן בדיבור. במקרים קיצוניים, אפאזיה תגרום לאובדן של יכולת הדיבור, מה שנתן לה את שמה העברי "שתקת". ההפרעה מופיעה בדרגות חומרה שונות.

אפזיה היא תופעה רחבה, שיכולה להתבטא במגוון דרכים, ולהיגרם ממספר גורמים שונים.

מה גורם לאפזיה?

קיימים לא מעט גורמים שיכולים לגרום לנזק מוחי, שיתבטא באפזיה. בין אם מדובר בחבלות פיזיות כמו תאונת דרכים, נפילה מגובה, אלימות, או קבלת מכה באזור הראש, ובין אם מדובר במחלות כמו מחלות ניווניות, טרשת נפוצה, אפילפסיה, או מגוון רחב של מחלות נוירולוגיות. לעיתים מדובר בגידול שנמצא במקום במוח שאחראי על מרכז השפה והתקשורת מוח, מה שמשבש את יכולת השפה.

מה סוגי האפזיה הקיימים?

חשוב להבין שאותה התופעה יכולה להיגרם ממספר אזורים במוח, ולהיות בעלת מאפיינים שונים לחלוטין. ההבדלים מקלים על קלינאי התקשורת את האבחון, על מנת להבין את מהות הבעיה בצורה מדויקת.

אפזיה באזור ברוקה Broca's aphasia –

אפזיה מסוג זה נקראת גם אפזיה מוטורית. במקרה כזה, הפגיעה מתרחשת באונה המצחית של המוח (האונה הפרונטלית). הסובלים מהתופעה יתקשו לדבר, והדבר ידרוש מהם מאמץ רב. כתוצאה מכך הם ידברו במשפטים קצרים וממוקדים, וידברו באופן מקוטע. הנטייה של הסובלים מהתופעה היא להשמיט מילות יחס או מילות קישור שהן פחות חשובות להבנת המשפט.

עם זאת, ניתן להבין את המשפטים שלהם, והם בעלי משמעות הגיונית. חשוב לציין שמי שסובל מהתופעה מבין היטב את הנאמר לו, ולא קיים קושי בהבנה. הם מודעים לחלוטין לכך שהם סובלים מהקושי, מה שעלול להקשות עליהם מבחינה רגשית.

אפזיה באיזור וורניקה Wernicke's aphasia –

אפזיה מסוג זה נקראת גם אפזיה סנסורית. במקרה הזה, הפגיעה היא באונה הרקתית, והדברים נראים אחרת לחלוטין. בניגוד לאפזיה מוטורית, בה למשפטים יש משמעות, והמטופלים מבינים את הנאמר להם, באפזיה סנסורית מדובר בהפך הגמור.

המשפטים של הסובל מהתופעה אמנם יהיו ארוכים, אך בעלי מילים מומצאות, מילים שאינן קשורות, ומסורבלים להבנה. ברוב המקרים, אין למשפטים משמעות. בנוסף לקושי בדיבור, קיים קושי בהבנה של הנאמר להם, מה שהופך את הקושי לבעיה כפולה. הסובלים מהתופעה לא מודעים לכך ברוב המקרים.

אנומיה

אנומיה היא תופעה שמקשה לשייך את המילים לקבוצה מסוימת, או לזהות אותן. הקושי מתבטא בשליפת המילה, כאשר היא על קצה הלשון, אך הלוקים בתופעה לא מצליחים לזהות ולשלוף אותה. בנוסף, קיים קושי לזהות שמות תואר, פעלים, או שמות עצם שקשורים לשדה סמנטי מסוים.

יש לזה פתרון

למרות שאפזיה נשמעת מפחידה, קיימות דרכים לפתרון. השלב הראשון יהיה לפנות לקלינאי תקשורת, על מנת לקבל כלים כדי לתרגל את כישורי השפה. תחילה יש להבין את הקושי, לאבחן את הבעיה ואת סוג האפזיה המדויק, וכך למצוא את דרך הטיפול מתאימה. הטיפול בדיבור כולל לרוב תרגול של שליפה וזיהוי המילים, הבנת המילים, על מנת לטפל בהדרגה בחלק הפגוע במוח. השיקום יכול לקחת זמן, אבל ככל שניגשים לטיפול מהר יותר, מהרגע שהתופעה צצה, כך עולים הסיכויים לטפל בבעיה.

קלינאי תקשורת מומחה יוכל לאבחן ולטפל בבעיית האפזיה. במידה ואתם זקוקים לאבחון, בקשו להיפגש עם קלינאי תקשורת.