בדיקת שמיעה

במידה ואתם חווים בעיות בשמיעה, הרופא יכול להפנות אתכם לבצע בדיקת שמיעה, שתסייע לאבחן ירידה בשמיעה, ואת דרכי הטיפול המתאימות. כיצד מתבצעת בדיקת שמיעה, אילו הפרעות שמיעה קיימות, וכיצד מאתרים אותם?

מצלילים לאותות חשמליים – תהליך השמיעה

לפני שנצלול לעומק העניינים, חשוב להבין דבר בסיסי בנוגע לתהליך השמיעה – על האוזן לבצע 3 פעולות – תחילה לקלוט את גלי הקול (דרך האפרכסת ותעלת השמע), לתרגם אותם לכדי אותות חשמליים (השבלול), ולהעביר אותם למוח. במוח האותות הופכים לצלילים. תהליך של עיבוד גלי הקול יכול להשתבש בגלל גורמים שונים, ובבדיקת השמיעה מאתרים היכן בדיוק מתרחשת הבעיה, ומה הדרכים לפתרונה.

קיימים שני סוגים עיקריים של הפרעות בשמיעה –

  • הפרעת הולכה – הפרעה בדרכם של גלי הקול לאוזן הפנימית.
  • הפרעה עצבית שמתבטאת בכך שהשבלול לא מעביר את האותות החשמליים למוח.

המטרה של בדיקת שמיעה

מטרתה של בדיקת השמיעה היא לאבחן במדויק את סוג ההפרעה. הפרעת הולכה יכולה להיגרם משעווה באוזן, נוזלים, או קרע בעור התוף. בהפרעה עצבית לעומת זאת הבעיה היא בהעברת האותות החשמליים.

בדיקת השמיעה מסייעת להבין באיזו מהאוזניים יש בעיה, מה סוג הבעיה, מה החומרה שלה, ובכך להבין מה דרכי הפתרון האפשריות.

חשיבותה של בדיקת שמיעה אצל ילדים

כאשר יש חשש שהילד אינו שומע כראוי, מומלץ לבדוק את העניין במכון שמיעה שמתמחה בתחום הילדים. הסיבה לכך, היא שילד שאינו שומע ואינו מקבל את הטיפול הדרוש עלול לחוות קשיים בדיבור והתפתחות שפה. הבדיקה אצל ילדים מתבצעת כאשר הם ישנים, בדיקת הדים קוכליאריים (Otoacoustic Emissions – OAE) והיא אינה דורשת את שיתוף הפעולה של הילדים. מוחדר לאוזנם מתמר, שמשדר קול וקולט את ההחזר שלו, וכך יודע להגיד אם הצלילים מגיעים לאוזן הפנימית.

בדיקה אודיומטרית

הבדיקה הנפוצה היא בדיקה אודיומטרית, שמתבצעת בילדים ומבוגרים. הבדיקה מתקיימת בחדר אטום, כאשר מרכיבים אוזניות מיוחדות. קלינאי התקשורת ישמיע לנו באוזניות צלילים בעוצמות שונות, ונצטרך להרים את היד או ללחוץ על כפתור כאשר אנחנו שומעים צליל. בבדיקה כל אוזן נבדקת בנפרד, משום שיכול להיות מצב בו אוזן אחד שומעת חלש יותר מהשנייה.

בדיקה זו יודעת להגיד רק אם יש בעיה או לא, ואינה יודעת להבחין אם מדובר בהפרעת הולכה או הפרעה עצבית.

איך יודעים בדיוק היכן הבעיה?

במידה וזיהינו שיש בעיה, השלב השני של הבדיקה ידע לשים את האצבע היכן. קלינאי התקשורת יניח מכשיר על העצם שמאחורי האוזן, והמכשיר ישדר צליל. גלי הקול מגיעים דרך הגולגולת היישר לאיבר השמיעה שבאוזן הפנימית. בצורה הזו ניתן "לדלג" על האוזן החיצונית, ובכך להבין אם יש בעיה במסלול העצבי.

אם הבדיקה יצאה תקינה, המסקנה היא שמדובר בהפרעת הולכה, ואם היא אינה יצאה תקינה, מדובר בהולכה עצבית. כאשר יש מדובר בשילוב בין השניים, קלינאי התקשורת ימליץ לרוב לבצע בדיקת הדים קוכליאריים ובדיקת  BERA.

התאמת מכשיר שמיעה ומציאת דרכי טיפול

במידה ותזדקקו למכשיר שמיעה, קלינאי התקשורת יציג בפניכם את האופציות העומדות בפניכם. תצטרכו לעבור תקופת הניסיון עד שתסתגלו לחלוטין למכשיר.

בזכות בדיקת שמיעה פשוטה, תוכלו לשפר את איכות החיים שלכם, ולאפשר שמיעה תקינה.