איך תדעו שאתם צריכים לעבור בדיקת ברה (BERA)?

בדיקת BERA (Auditory Brainstem Evoked Response) היא בדיקת אודיומטריה, שמטרתה לבחון את תגובת גזע המוח לגירוי קולי.  נשמע לכם סינית? המשיכו לקרוא.

הבדיקה תתבצע במכון השמיעה אחרי הבדיקה הרגילה במידה ויש צורך. אז מה בדיוק בודקים בבדיקה הזו? ואיך היא מתבצעת? ואיך נדע שצריך לבצע אותה? כל התשובות – במדריך הבא.

שמיעה טובה היא איכות חיים

אובדן שמיעה עלול להשפיע על איכות החיים, ולהקשות בשיחות יומיומיות. בין אם מדובר בשיחה עם חברים במקום רועש, בהקשבה להרצאה, או אפילו בצפייה בטלוויזיה. אין שום סיבה לסבול, משום שקיימים אינספור פתרונות שמיעה יעילים ופשוטים. הדבר הראשון שצריך לעשות, הוא לקבל הפנייה מהרופא ולגשת למכון שמיעה.

כשצליל הופך לאות חשמלי

כדי להבין את מהות בדיקת הברה, חשוב להבין תחילה את תהליך השמיעה. למשל, כשמישהו קורא לנו, גלי הקול שיוצאים מפיו מגיעים אלינו לאפרכסת ולתעלת השמע, הם עוברים "תרגום" לאותות חשמליים בחלק באוזן שנקרא השבלול, ולאחר מכן מגיעים היישר למוח. במוח מתרחשת הפרשנות, מאותות חשמליים, לצלילים בעלי משמעות. בדיקת ברה תתבצע כאשר קיים חשד להפרעה עצבית – כשהאות החשמלי בדרך למוח, ושם יש כשל.

הכול מתחיל מבדיקה רגילה

כשתגיעו למכון השמיעה, תספרו לקלינאי התקשורת על הקושי שלכם, היכן בדיוק אתם מתקשים לשמוע, ותיגשו לבצע בדיקת שמיעה רגילה. הבדיקה המוכרת כוללת הקשבה לצלילים שונים ותדרים, כאשר תשבו בחדר אטום לרעש עם אוזניות, ותתבקשו להרים יד או ללחוץ על כפתור כאשר אתם שומעים צליל. בדיקה זו דורשת את שיתוף הפעולה האקטיבי שלכם, בניגוד לבדיקת ברה, שאינה דורשת שיתוף פעולה. הבדיקה הרגילה מזהה האם יש בעיה, אבל לא מזהה היכן בדיוק. במידה והתגלתה בעיה, בחלק השני של הבדיקה, קלינאי התקשורת ישים את משדר הצלילים על עצם מאחורי האוזן, וכך הצליל יגיע לאוזן דרך הגולגולת. במידה והבדיקה לא תהיה תקינה, סימן שמדובר בבעיה עצבית שמתרחשת בדרך הצליל למוח, מה שמצריך בדיקת ברה.

מתי צריך לעשות את בדיקת BERA?

כדי למנוע בלבול, חשוב לציין שיש המכנים את הבדיקה ABR. כאמור, ברגע שלא מזהים את הבעיה בבדיקה הסטנדרטית, יש צורך בבדיקות מעמיקות. מטרת הבדיקה היא לבחון את התגובה שקורית במוח לגירוי קולי שמגיע דרך עצב השמיעה. במהלך הבדיקה, נעשה שימוש באמצעים נוירולגיים.

איך הבדיקה מתבצעת?

אין מה לפחד, הבדיקה עצמה אינה כואבת, ואינה דורשת שיתוף פעולה של הנבדק. תחילה יצמידו אליכם אלקטרודות, למצח ולתנוכים, וכל אוזן תיבדק בנפרד. במהלך הבדיקה יושמעו נקישות, בעוצמה של כ-85 דציבלים. מטרת הבדיקה היא לבחון בעזרת EEG (בדיקת רישום הפעילות החשמלית במוח) את התגובה שמתרחשת במוח מעצב שמיעה, ותגובת גזע המוח לנקישות.  במהלך הבדיקה כדאי להיות רגועים ובמצב של הרפייה, וכאמור לא נדרש שיתוף פעולה. כשמדובר בבדיקה של ילדים, היא תהיה בבית חולים ולא במכון שמיעה, משום שהם עוברים טשטוש הרגעה.

לסיכום

בדיקת ברה יכולה לאתר בעיות בתגובת גזע המוח לגירוי קולי. ברגע שנדע לאבחן את הבעיה בצורה מדויקת, נוכל להציע דרכים שונות לטיפול בה, בתקווה לחזור לשמוע כמו פעם.