טיפול בגימגום – לשים סוף לגמגום

גמגום הוא תופעה נפוצה יחסית, שמופיעה אצל אחוז מהאוכלוסייה, ו-5% בקרב ילדים. גמגום היא הפרעה בדיבור, שיכולה להתבטא במגוון דרכים שונות. אז מה הן הדרכים לטיפול בגמגום? ואיך נדע איזו דרך טובה ביותר עבורנו או עבור ילדינו?

מה מוגדר כגמגום?

גמגום הוא תופעה שמתרחשת כאשר הדובר יודע מה הוא רוצה להגיד, אך מתקשה לבטא את דבריו ברצף. גמגום מתאפיין בחוסר עקביות, ויכול להתבטא במגוון דרכים שונות – הארכה של הברות, חזרה על מילים, השתהות, הארכות, או הוספה של מילים. כמובן שקיימות דרגות שונות של גמגום, מגמגום קל שלא מפריע לחיי היומיום, ועד לגמגום קשה, שמקשה על הדובר להתנהל ולהביע את עצמו. התופעה נפוצה בעיקר בגילאים 3-5, ומופיעה בעיקר אצל בנים.

איך מטפלים בגמגום?

רוב הילדים שמגמגמים, יפטרו מהתופעה אחרי כמה שנים. הטיפול אצל ילדים ואצל מבוגרים מתבסס פחות או יותר על אותם עקרונות – רכישת כלים, והתמקדות בצד הרגשי של הגמגום, וההשלכות החברתיות, והסובבים אותנו.

אל תתבלבלו

קל מאוד להתבלבל בין גמגום, לבין חוסר שטף התפתחותי. כשמדובר בילדים, חשוב להבחין בין השניים כדי לדעת אם יש טעם ללכת לטיפול. כאשר מדובר בחוסר שטף התפתחותי, אין טעם ללכת לטיפול. קלינאי תקשורת יוכל להגיד בקלות במהלך האבחון באיזה מהשניים מדובר, עם כי ההורים יכולים לקבוע בעצמם – גמגום הוא לרוב יותר משמעותי מחוסר שטף התפתחותי, שההתייחסות אליו היא יותר מכילה, ושל "נו, זה יעבור עם הזמן".

למה זה קורה?

שאלה טובה, תלוי את מי שואלים. חוקרים באסכולה הישנה, יגידו שמדובר בגלל חוויות בבית, כמו גירושים של ההורים, טראומה כלשהי, חוויה קשה, או צעקות. כיום, החוקרים יגידו שמדובר בגורמים מולדים שמהווים את הבסיס לגמגום, שמושפעים מאירועים סביבתיים. כלומר השילוב בין מרכיבים מולדים לבין מרכיבים נרכשים הוא זה שיוצר את הגמגום.

טיפול בגמגום – זה אפשרי

הטיפול בגמגום יתבצע במכון שמיעה על ידי קלינאי תקשורת מוסמך, על סמך אבחון.

טיפול בגמגום אצל ילדים

בעבר אנשי המקצוע העדיפו להימנע מטיפול בגמגום בגיל צעיר, מחשש שהילד יהפוך להיות מודע לדיבור שלו, מה שיחמיר את הגמגום. ברגע שהילד יודע שיש לו בעיה הוא עלול למקד לכך את כל תשומת הלב. היום, כבר יש שיטות לטיפול בגמגום שלא יפגעו בילד, ומומלץ להתחיל לטפל מיד עם הופעת הגמגום, עם ייעוץ מקצועי כמובן.

עוד באבחון הראשון, קלינאי התקשורת יוכל לעזור לכם לבחור אחת משתי הדרכים הבאות לטיפול בגמגום:

  • הכול עניין של יחס – תופתעו לשמוע, שניתן לטפל בגמגום הילדים דרך ההורים. ברגע שההורים יתייחסו לכך אחרת, וידברו עם הילד בצורה הנכונה, הדבר יכול לסייע לילד לעשות שינוי התנהגותי, ולהעלים את הגמגום בהדרגה.
  • כלים שימושיים – השיטה השנייה תהיה הקנייה של כלים לילד על ידי קלינאי תקשורת, וליצור קשר בין השפה, לבין העולם הרגשי והחברתי. נעשה שימוש באסוציאציות למשל, או דברים שלקוחים מעולמו של הילד. על ידי שימוש בכלים הנכונים ותרגול שלכם, ניתן לשפר משמעותית את המצב.

השלב הראשון בטיפול בגמגום יהיה ללכת לקלינאי תקשורת במכון שמיעה, שיאבחן את הבעיה ויציע דרכים לפתרונה.